Niğde’nin muhteşem yapısı: Gümüşler Manastırı

1

Türkiye’nin hem tarihi hem de doğal güzelliklerini birarada barındıran illerinden birisi olan Niğde’de yer alan ve Niğde gezilecek yerler listesinde üst sıralarda bulunan Gümüşler Manastırı, muhteşem mimarisi ile gelenleri hayrete düşürüyor. Gümüşler Kasabası’nda yer alan bu manastırın Niğde’nin Kapadokya bölgesindeki diğer birçok tarihi manastırda olduğu gibi devasa bir kaya kütlesinin oyulması ile inşa edildiği söyleniyor.

Günümüze kadar sağlam bir şekilde ulaşmayı başaran Gümüşler Manastırı aynı zamanda bölgenin en büyük manastırlarından birisi olması ile ayrı bir öneme sahiptir.

1973 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilen Gümüşler Manastırı, uzun tarihi ile günümüzde pek çok arkeoloğun da yoğun ilgisini görüyor.

Gümüşler Manastırı Mimarisi

Yapılış tarihi ile ilgili halen kesin bir bilgi bulunmamasına rağmen 11. ve 12. yüzyıl içerisinde inşa ettirildiği tahmin edilen Manastırın en ilgi çekici bölümünün kuzey kısmında yer alan kilise olduğu söylenebilir. Kilisenin duvarlarında bulunan resimlerin oldukça başarılı oldukları dile getirilebilirken bu resimler için en az üç farklı ustanın emek verdiği düşünülmekte. Kilisenin duvarlarında yer alan ve üç şerit halinde süregelen resimlerin en üst kısmında Hz. İsa, Meryem Ana, Meryem Ana’nın havarileri ve iki melek gibi motifler yer alıyor. Alt kısımda bulunan şeritlerde ise Kayserili Büyük Basileios, Nazians’lı Gregorios ve Nysa’lı Gregorios gibi döneminin en ünlü kilise babalarının resimlerinin çizildiği görülüyor.

Manastırın en dikkat çekici özelliklerinden birisinin gülen Meryem Ana ve İsa freski olduğu söylenebilir. Kilise içerisindeki resimlerin en üst bölümünde yer alan bu freskin dünya üzerinde başka bir örneğinin bulunmadığı iddia edilmektedir.Ancak günümüzde bu freskilerde hasarlar bulunmaktadır;bunun sebebi ise kilisenin bir dönem ahır olarak kullanılmasıdır.Ahırdaki hayvanların nefeslerinden dolayı oluşan nemin freskilere zarar verdiği düşünülmektedir.

Gümüşler Manastırı Hakkında Bilgi

Manastırın içerisinde yaşam alanları, mezarlar, toprak yüzeye kadar gelen havalandırma kanalları, yeraltı şehri, haberleşme için megafon sistemi ve erzak depoları yer alıyor. Manastırın duvarlarında bulunan resimlerin ise 1960 yılında İngiliz restorasyon ustası Michel Gough tarafından restore edildiği biliniyor.(FOTOĞRAF 3)

Gülen Meryem Ana resmi ile dünyaca ünlü olan manastırda, manastırın hemen yanında yer alan girişten geçerek avluyu kuş bakışı açıyla izleme fırsatını elde edebilirsiniz.

Gümüşler Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Niğde’ye yaklaşık olarak 8 kilometrelik bir mesafede bulunan manastıra, çevre yolunu takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bunun için de Niğde şehir merkezinden başlayan tabelaları izleyebilir ve bu sayede kısa süre içerisinde manastıra erişim sağlayabilirsiniz. Özel aracınız yoksa Niğde’den otobüse binerek Gümüşler Kasabası’na gelebilir ve Manastırı ziyaret edebilirsiniz.Manastır her gün 08.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz