Kingston’da Yaşam Üzerine

1

Kingston, merkez londra’nın yaklaşık 20 km uzaklığında bulunan çok tatlış bir semt. Londra’nın en güvenli bölgesi olarak seçilmiş ve yapılan bir araştırmaya göre de Britanya’nın ortalama yaşam süresi en uzun olan yeriymiş. Thames Nehri üzerinde bulunuyor ve Londra’dan Victoria, Waterloo ve Clapham Junction gibi merkezi tren istasyonlarından direkt trenle ulaşılabilir olan bir konumda.

Kingston aynı zamanda İngiltere’nin iyi okullarından biri olan Kingston Üniversitesi’ni de bünyesinde barındırıyor. Kuzenim Baran Çırakoğlu’da Kingston Üniversitesi’nin nitelikli öğrencilerinden yalnızca bir tanesi. Biz de Baran’la Kingston’da yaşam üzerine biraz sohbet ettik.

Kingston’da okumaya/buraya yerleşmeye seni iten neydi? Neden özellikle burası?

Kingston’a yerleşmemin sebebi üniversite eğitimi almaktı. Londra’nın 20 dakika güney batısında olduğu için Kingston, İngiltere içinde ilk tercihlerimdendi.

Ben buraya okumaya/yaşamaya geldim diyip sınır kapısından geçemiyceğimize göre sistem nasıl işliyor? Vatandaşlık kolay veriliyor mu?

Benim deneyimim diğer internasyonal öğrencilerle büyük ölçüde benzer olacaktır. Türkiye’den üniversite kabulu ve, belli bir dil seviyesinde olduğunuzu gösteren IELTS veya TOEFL gibi bir belge aldıktan sonra geçici bir vize alıyorsunuz. Sonra, üniversiteye vardığınızda okulun vize ekibi size okul süresi boyunca geçerli olacak bir oturum izni almanızda yardımcı oluyor.

Genel olarak vatandaşlık konusunda bir bilgim yok fakat bir öğrenci olarak 3 yıl gibi bir süredir ülkede yaşıyor iseniz vatandaşlığa başvurma hakkınız oluyor.

Kingston’da yaşamak ucuz mu? Yani günlük hayatını sürdürürken çılgın gibi para harcıyor musun yoksa daha mı uygun her şey? Kiralar nasıl?

Yaşadığım yer küçük bir öğrenci kasabası ve buradaki genel fiyatlar buna rağmen epey yüksek. Kira için en azından aylık £600-700 harcamaktan başka pek bir şansınız yok maalesef. Bana kalırsa basit transportasyon ve Londra treni’nin fiyatları da yüksek. Geçen sene ayda yaklaşık £70-£100 otobüsle okula gidip gelmeye harcıyordum fakat bu sene bisiklete geçtim 😊

Türkiye’de mi daha mutluydun yoksa orada mı? Neden?

Türkiye’de ailem ve arkadaşlarımla olabildiğim için mutlu oluyorum fakat biliyorum ki burada bana sunulan akademik fırsatlar orada maalesef sulmayacak, bu yüzden burada daha mutluyum. Aynı zamanda buradaki toplumun değerlerini ve yaşantısını kendiminkine daha yakın buluyorum.

Dil konusunda bir sorun yaşıyor musun/yaşadın mı?

Dil konusunda bir sorun yaşamadım, fakat, akademik makale yazımı konusunda öğrenmem gereken çok şey vardı. Doğru bilgiye ulaşma, referanslama ve intihal’den kaçınmanın yolları en temel 3’ü idi.

Bir noktada hiç canına tak edip ‘’yeter ben geri dönüyorum’’ dediğin oldu mu?

Buraya geldiğimden beri geri dönme fikri aklımda bir kez dahi olsun belirmedi. Buradaki yaşamımdan memnunum.

Kingston hakkında doğru bilinen yanlışlar var mı?

Kingston üzerine çok fazla bi myth olduğunu düşünmüyorum ama beni o yönde çok fazla şaşırtan bir olay ile karşılaşmadım. Burada sürekli yağmur yağması stereotypeının doğru olduğunu not etmek istiyorum sadece 😊

Geceleri dışarı çıktığınızda güvende hissediyor musunuz?

Türkiye’ye nazaran evet fakat özellikle Londra merkezinde gerçek bir bıçaklı gasp salgını mevcut ve devletin bu konuda birçok kampanyası sürüyor.

Kingston’da yaşamanın eksi yönleri neler sence? Fırsatın olsa neyi değiştirirdin?

Benim için en büyük eksi yönü buranın iklimi. Özellikle kış ayları havanın aşırı erken kararması insanı depresif bir moda sokabiliyor.

Buraya taşınmak isteyenlere bir önerin olur mu?

Buraya öğrenci olarak taşınmak isteyenlere tavsiyem okumak istedikleri bölümü iyi araştırıp öğrenci, mezun ve profesörlerden bilgi almalarıdır.

Sıradan bir gününde ne yapıyorsun mesela?

Bir Sinema Öğrencisi olarak haftanın 3 günü Pratik ve teori olarak ayırılan derslerime gidiyorum. Arta kalan zamanlarımı spor yaparak, kız arkadaşımla olarak ve film izleyerek geçiriyorum. Dönem başına 2 adet kısa film çektiğimiz için genelde boş günlerde ekibimle buluşup planlama, çekim veya post-prodüksyon üzerine çalışıyoruz.

Türkiye’den en ayrıldığı nokta neresi sence?

Bana kalırsa İngiltere’nin Türkiye’den ayrıldığı en önemli nokta nüfusunun internasyonel çeşitliliği ve bu insanların birbirlerinin hayatlarını kısıtlamadan yaşayabilmesidir.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz