İzmir’in turistik köyü: Şirince Köyü

2

Şirince Köyü – İzmir

Günümüzde ülkemizin en turistik köylerinden biri olan Şirince Köyü’nün adı yerli ve yabancı turistler tarafından 2012 yılına kadar pek duyulmamıştı. 2012 yılında ortaya atılan kıyamet kehaneti sonrasında dünya çapında üne kavuşan Şirince Köyü günümüzde de hala popülerliğini korumaktadır.

Sıcakkanlı insanları ve doğa güzelliklerinin yanı sıra mimarisi ile de üne kavuşan, kıyametin bile teğet geçeceğine inanılan, bu güzel köy yazımızı sizler için derledik.

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince’ye en yakın yerleşik yaşam alanı Selçuk ilçesidir. Selçuk ilçesine 8 Km uzaklıkta bulunan Şirince’ye giden dik, virajlı ve bir o kadar da keyifli bir asfalt yol bulunmaktadır.

Selçuk terminalinden 20 dakikada bir sefer yapan dolmuşlar ile Şirince’ye ulaşabilirsiniz.

Günün farklı zaman dilimlerinde 20 dakikada ve 30 dakikada bir minibüsler bulunmaktadır. 07:20 – 19:00 saatleri arasında minibüs ile ulaşımınız çok kolay olacaktır.

Taksi de ulaşım seçenekleri arasında güçlü bir koz olarak yer almaktadır. Yapacağınız pazarlık ve sezon durumuna göre taksi ücretleri 35 – 55 TL arasında seyretmektedir.

Ee, Şirince’ye gittik peki şimdi ne yapacağız?” dediğinizi duyar gibiyim. Şirince tarihi hakkında kısa bir bilgi aktarıp, günlük yaşamdan devam edeceğim.

Şirince’nin Tarihi

Şirince’nin tarihini geriye dönük incelediğimizde M.S. 5. Yıla kadar dayandığını gözlemlemekteyiz. Köyün kuruluşu hakkında iki ana rivayet anlatılmaktadır.

Bunlardan birincisi Efes’te yaşayan yerleşik halkın sel, su baskınları ve doğal afetlerden kaçmak için bu bölgeye bir köy inşa ettiği söylenmektedir.

İkincisi ise; yaz aylarında sıcak ortamlarda gereğinden fazla üreyen sivrisinekler ve bu sineklerin yaydığı hastalıklardan kaçma maksadı ile bu bölgeye bir köy inşa ettiği söylenmektedir.

Hangi rivayetin doğru olduğu bilinmese de şu an bu bölgenin aktif olarak kullanılabilmesi bile eşsiz bir tarihi lezzet.

Eski adı “KIRKINCA” olan bu bölgede yaşayan Rumlar kendi dillerine yakın olduğu için bu bölgeye “KİRKİNCE” demişlerdir.

Mübadele yıllarında, bölgeden göç etmek zorunda kalan Rumlar köyü Makedon göçmenlere bırakmışlardır. “KİRKİNCE” ismi zaman içerisinde “ÇİRKİNCE” olmuş ve bir süre bu cağnım, güzelim köye “ÇİRKİNCE” denmiştir.

Neyse ki yeni ismi kendisine yaraşır bir şekilde “ŞİRİNCE” olarak düzenlenmiştir.

Önerilen içerik: Cunda gezimizden kısa kısa notlar

Şirince’de Ne Yapılır?

Şirince Sokaklarına kendinizi bıraktığınız anda “buyurun şarap ikram edelim.”, “Şaraplarımızın tadına bakmak istemez misiniz?” seslerini duymanız gayet normal. Ancak beni en çok şaşırtan şey “Buyurun şarap ikram edelim daha rahat gezersiniz” sözü olmuştu.

Bu söz bana anlamsız ve samimiyetsiz gelmişti. Ancak gezdikçe bu sözü anladım ve hak verdim. Tada tada gittiğiniz şaraplar bir yokuş başında durarak gülmenize ve arkadaşlarınızla inanılmaz keyifli bir muhabbete dalmanıza sebep oluyor. Köyün gerçekten sizi içine alan bir aurası olduğunu hissediyorsunuz.

O ne kadar? Bu ne kadar? Beridekinin de tadına bakalım derken kendinizi yorulmuş ve bitap düşmüş hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra şaraplardaki yüksek alkol oranı da bazı arkadaşlarınızı olumsuz etkilemiş olabilir. Bu yüzden tam o bahsettiğim yokuşun başında “Eşek Şarap Evi ve Kumda Kahve” tabelasını göreceksiniz. O tabeladan içeri girip, Selin Hanım’ın güler yüzlü sohbeti eşliğinde siparişlerinizi verebilirsiniz. Mekan biraz yüksek rakımda kaldığından köyün aşağısına göre çok daha serin ve ferah.

Hatta üşüyüp vantilatörleri kapattırmanız bile söz konusu olabilir.

Kahvenizi içip kalktıktan sonra, birçok derde deva olduğu söylenen Mürver Şurubunun tadına kesinlikle bakmalı ve şifa niyetine içmenizi de tavsiye ederim.

Eğer buralara kadar geldik hayatımızı renklendirmeyelim mi? Farklı bir şeyler yapmayalım mı derseniz; bu noktada Mehmet Abi atları ile imdadınıza yetişiyor. Güzel ve eğlenceli bir at turuna katılabilirsiniz.

Eğer bu heyecan ve adrenalin sizi kesmedi ise Efes’te serbest paraşüt ile atlayabilirsiniz.

Şirince’de gezilecek yerler

Aziz John Baptist Kilisesi

Şirince köyünün güney yamacında yer alan Aziz John Baptist Kilisesi’nin inşası yeni tamamlanmış olsa da inşa edildiği tarih tam olarak bilinmemektedir. Fakat 1800’lü yılların başında eski kilisenin hatıralarını zedelemeden aynı mimari özelliklerde yeni bir kilise inşa edildiği bilinmektedir.

Uzun yıllardır ziyarete kapalı olan Aziz John Baptist Kilisesi geçtiğimiz yıllarda ziyarete açılmıştır. Tarih kokan bu kiliseyi de görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Nesin Matematik Köyü

Aziz Nesin’in vasiyetini yerine getirmek üzere oğlu Ali Nesin ve Şirince’nin mimarı sayılan Şevan Nişanyan tarafından inşa edilen bir köydür.

Matematiği formül ve ezberlerden ibaret sanan miniklerin matematik ile arasındaki o görünmek buzları çözdürmek ve çözdürürken de eğlendirme misyonu ile inşa edilmiştir.

Maddi olarak hiçbir beklentisi bulunmamaktadır. Aziz Nesin Matematik Köyü’nün tek beklentisi matematikten korkan bir neslin bu korkusunu yenerken doğa, bilim, sanat ve kendi ile barışık çocuklar yetiştirmektir.

Bu misyondan dolayı, çocuklara fidan ekmeyi öğretmekten tutun, yemek ve temizlik yapmaya varana kadar birçok öğretiyi aşılamaktadır.

Tiyatro Medresesi

Şirince’deki birçok yere yeni bir soluk olan Şevan Nişanyan tarafından inşa edilen bir yapıdır. Yapının amacı profesyonel-amatör ayırt edilmek sizin ilgili ve isteği olan herkesin sahne alabilmesi ve sehne tecrübesini yaşayabilmesi için inşa edilen bir yapıdır.

Hodrimeydan Kulesi

Hodrimeydan Kulesinden de bahsederken de tekrar Sevan Nişanyan’ın kulaklarını çınlatmak zorunda kalıyoruz. Şirince’deki bir çok yapı gibi bu yapının da mimarı Sevan Nişanyan.

12 metre uzunluğundaki bu taş yapı Nişanyan’ın Evlerinin bulunduğu arazinin içerisinde yer alıyor. Evlerine çıkan yıkım kararı sonrasında bu kuleyi inşa eden Nişanyan, köyü ziyaret eden turistlere eşsiz bir de manzara sunmakta.

Ücretsiz olarak çıkabileceğiniz bu kuleden yeşilin her tonunu görebilirsiniz.

Şirince’de Nerede Kalınır?

Şirince’de konaklama alternatifiniz o kadar fazla ki, seçim yapmak tamamen sizin önceliklerinize bağlı. Bir oldukça kısıtlı bir bütçe ile gittiğimizden dolayı en ucuz fiyatı veren pansiyonda kaldık. 65 litre sıcak su, klima duş ve tuvalet imkanı vardı.

Yatak ve nevresimleri oldukça temizdi. Odanın içerisi sanki evimmişcesine beni kucaklamıştı. Bir mini buzdolabı içerisinde akşam susarsak diye sularımız bile hazır edilmişti. Bizim kaldığımız pansiyonun adı Özen pansiyondu. Böylesine güzel ve turistik bir yerde kişi başı 60 TL ücret ile konakladık.

Özen pansiyonun kapısı birbirine bakan 2 odası var ve odaya o kadar yorgun düşüyorsunuz ki uyumak dışında başka bir seçeneğiniz kalmıyor.

İnsanlık hali diyelim ki uyku tutmadı..

Bunun içinde bir dış bahçesi ve oturma alanları var. Sabah aldığınız şarapları bu üstü kapalı alanda içebilir ve kimse ile bağınız olmadan arkadaşlarınız ile sohbet edebilirsiniz.

Sabah kalktığınızda ise kahvaltı servisi de mevcut. Pansiyonda tüm ödemelerinizi kredi kartı ile yapabilirsiniz.

Ancak benim bütçem var kardeşim nereye gidelim diyen olursa, Salkım Pansiyon benim kalbimde kalan bir tesistir.

Kesinlikle tavsiye ederim.

Yazar Tavsiyesi

Şirince’ye yarım gün yetebilir. Ancak 1 günde doyasıya yaşanır.

Ananas Şarabı yeni çıkmış oldukça güzel fakat aromatik bir şaraptır. Denemelisiniz.

Özen Pansiyon hem ucuz hem de güzel.

Şarap alacaksanız her şarabın tadına bakın ama satın almadan önce Hera Şarapevi’ne mutlaka uğrayın. Hera Şarap Evi’nde Umut Abi sizi karşılayacaktır. Vişne ve Nar şarabının tadına mutlaka bakın. Umut Abi’yi “Umut ÇİMEN kimdir? Nasıl bulabilirim?” diye sorarsanız herkes size gösterecektir. Kendisi şaraptan anlayan bir Gıda Mühendisi’dir. Bunun yanı sıra kooperatiften alınan meyveler ile şarapları yapılmaktadır. Çok hoş sohbet ve yardımsever birisidir kendisi.

Aracınızı kesinlikle ücretli otopark’a bırakın 10 TL günlük ücreti.

Akşam dönerken Efes’te kesinlikle trafik çevirmesi oluyor. Aracınızın bağlanması ihtimalini geçtim. Kendi hayatınızı ve başkalarının hayatını riske atmamak için alkol tadımı yapsanız dahi konaklamayı tercih edin.

Közde kahveyi mutlak için.

Bu güzel köyde mutsuz insan göremedik. O kadar alışmışız ki büyükşehirlerde herkesin herşeyi yokuşa sürmesine. Bu küçük köyde biz ne istersek o oldu. Tüm esnaf ve opsiyonlar bizim lehimize idi. Bu gezimize güzellik katan tüm Şirince halkına ve esnafına teşekkür ederiz.

Kısmet olursa, bir kışta sıcak şarap içmeye geleceğiz.

Hayat içince, şarap Şirince ile güzel.

Yeni yerlerde karşılaşmak üzere..

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz