Abdülmecit Efendi Köşkü Nerede & Nasıl Gidilir?

0

Hadi son zamanların en popüler gezi adreslerinden biri olan Abdülmecit Efendi Köşkü’ne gidelim. Ama bir fark var. Ben bu köşkün içerisindeki derin anlam izleri taşıyan sergiden bahsetmeyeceğim. Evet, herkesin metrelerce kuyruk oluşturduğu, köşkün kapısından adım atmak için hiç görmediğim bir sabrı göstererek beklediği bu tarihi yapının kendisinden bahsedeceğim. Girmek için beklediğimiz o kapı, işlemeler, diğer bütün güzel detaylar, bahçesi…

Abdülmecit Efendi Köşkü içerisinde derin anlam izleri bulunan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. ’İsmi Lazım Değil’ sergisi. Bununla beraber tarihi köşk kendisi de tarihin derin izlerini üzerine giymiş tüm zarafetiyle bize bakıyor. Ama o da ne kimsenin bundan haberi yok. Kimse köşkün mimarisi ve ihtişamı ve belki varsa hikayesiyle ilgilenmiyor. Herkesin gözü içerdeki o meşhur sergideyken benimse bu tarihi köşkün mimarisinde. Hem de üç yıl önce bu zamanlar ilk kez kaşıma çıktığı andan beri.

Abdülmecit Efendi Köşkü Nedir?

Şehzade Abdülmecid Efendi tarafından yazlık konut olarak kullanılan tarihi yapı 137 yaşında. Döneminde sanatçı, edebiyatçı ve siyasetçilerinin de sıkça toplandığı bir yer olması sebebiyle günümüzde sergilerin açıldığı birinci adres oluyor. Köşkün diğer tarihi yapıları olan harem ve müştemilat kısmı yıkılmış. Zaman içinde tahribat gören yapıdan geriye sadece 3 katlı binası kalmış. Günümüzde ise Koç Topluluğu’nun sosyal tesisi olarak kullanılıyor. Tabi sergiler dışında.

Bahçe duvarı üzerinde çini panolarla kaplı anıtsal giriş kapısı bulunuyor. Kapıdaki çini kitabede kûfî yazı ile “Allah’tan başka galip yoktur” âyeti yer alıyor. Köşkün giriş kapısı üzerinde ise kün mavi zemin üstüne kûfi yazı ile “Allah adaleti, iyilik yapmayı, akrabaya bakmayı emreder” yazılıdır. Dış cephesi dikdörtgen ve kare panolarla bölümlenmiştir. Panoların için ve çatının geniş saçaklarının altı kalem işleri ile süslüdür. İç mekanda duvar ve yerlerdeki çinileri, çeşmeleri, şöminesi, Avni Lütfi tarafından yapılmış duvar resmi, mermer havuzlu büyük salonu, üst katta pencerelerdeki vitrayları dikkat çekicidir.

Abdülmecit Efendi Köşkü’nün mimarisinin kime ait olduğu da net olarak bilinmiyor. Sultan Abdülhamit Han tarafından asıl sahiplerinden satın alınan köşk Şehzade Abdülmecit Efendi’ye verilmiş. 1900’lerin başında aktif olarak köşkü kullanmaya başlayan Abdülmecit Efendi ise burada Çarşamba günleri resim yapmak için çalışmalarını sürdürmüş. Diğer günlerde ise sanatçıların toplanma alanı olarak kullanılmış.

Köşkün hikayesi bu noktadan sonra başlıyor. 1918’de Abdülmecit Efendi veliaht ilan edilerek Dolmabahçe Sarayı’nın veliaht dairesine taşınıyor. Peki yapıya ne oluyor dersiniz? 1942 de Kalkavan ailesine satılıyor. Kısa bir süre sonra ise Kazım Taşkent satın alıyor. 1987 yılında ise kısmen restore edilerek günümüzdeki halini almış oluyor.

Abdülmecit Efendi Köşkü Mimarisi

Köşkün mimarı belli değil. Bu detay aslında köşkün gizemli enerjisini destekliyor. Tüm süslemeler ve detayların mucidi bilinmiyor. Zaman içerisinde restorasyon görmüş bir köşk burası. Bunu da zemin kattaki çeşmenin üzenindeki çinilerden anlamak mümkün. Adının Abdülmecit Efendi Köşkü olmasına karşın asıl bu muhteşem mimariyi yaptıran kişi Mısır Hıdvi İsmail Paşa. 1880*1895 yılları arasında inşa ettirmiş. Günümüzde ise köşkün sergilere ev sahipliği yapması geçmişte de tam bir sanat merkezi görevi görmesi tesadüf değil. Birçok sanatçının izlerini taşıması bize verdiği enerjisini destekliyor.

Mimarı konusunda bazı söylentiler var. İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Pera Palas Otel gibi yapıların inşasını yapan Mimar Vallaury’nin olduğu söyleniyor. Bunun doğruluğu tartışıldığı için mimarı olarak kabul edemeyiz ancak en az diğer yapılar kadar muhteşem bir enerjisinin olduğunu kabul etmek gerek.

Abdülmecit Efendi Köşkü Giriş Ücreti Ne Kadar?

Köşke giriş ücreti bulunmuyor. Ücretsiz şekilde  gezebilir bu eşsiz mimariyi keşfedebilirsiniz.

Abdülmecit Efendi Köşkü Hangi Günler Açık?

Abdülmecid Efendi Köşkü’nde yer alan sergi Pazartesi hariç haftanın her günü saat 11:00 – 19:00 arasında ziyarete açıktır.

Abdülmecit Efendi Köşkü Nerede?

Üsküdar’ın en güzel semtlerinden biri olan Kuzguncuk’ta bulunan köşkün açık adresi şöyle;

Kuzguncuk, Kuşbakışı Cd. No:18, 34674 Üsküdar/İstanbul

Abdülmecit Efendi Köşkü’ne Nasıl Gidilir?

Abdülmecit Efendi Köşkü’ne gitmek için metrobüs ya da metro tercih edebilirsiniz. Altunizade durağında inerek 10 dk kadar yürüyebilirsiniz. Kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde bulunuyor.

Bilinmezlikler içindeki Abdülmecit Efendi Köşkü en az içindeki sergiler kadar derin anlam izleri taşımıyor mu? Köşkü yeniden gezerken mimari detaylarını bu gözle  incelemeyi unutmayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz