Şimdi Ayvalık’ta Olsak

0

 

Herkese Ayvalık yazımızın ikincisi ile merhaba diyorum…

Güzel bir ayvalık, Cunda gezimizin ardından bütün teknik, teorik, pratik bilgilerimizi sizinle paylaşmanın sırası geldi diye düşünüyorum.

Başlayalım…

Ayvalık’a nasıl gidilir?

Balıkesir’in güzel ilçelerinden biri olan Ayvalık’a havalimanından ulaşım kolay. Bizim gibi taklaya gelmeyin kaç saat otobüs yolu çekmeyin. Biraz araştırma yaptık gitmeden önce. Nasıl bir araştırma bilmiyorum. Daha fazla araştırmacı ruhumuzun gelişmesi gerekiyor. Ayvalık’a nasıl gidilir araştırdık havalimanına çok uzak vs gibi bilgiler alınca otogara da çok yakın olduğunu okuyunca otobüsle gitmek daha iyi olacaktır dedik ama otogara ulaşana kadar 7-8 saat geçiyor. Ben ve bünyem uzun yolculuk sevmiyoruz. Ondan ötürü hala Doğu Ekspresi turuna çıkmaya da cesaret edemedik.

Her neyse havalimanından Ayvalık’a giden servisler varmış orada öğrendik bunu. Yarım saat sürüyormuş yolculuk maksimum. Hadi olsun da bir saat sürsün ne fark eder. Yine otobüsten daha kısa sürede Ayvalık’a ulaşabilirsiniz. Eğer Balıkesir’de oturmuyorsanız ki otursanız bu yazıyı okur musunuz bilmiyorum, yakın çevre illerde değilseniz kesinlikle uçak tercih edin. Ulaşımda uçak en iyisi. Tabii ki maddi boyutunu aştıysanız. İstanbul’dan her yere uçak biletleri bir hayli yükseldi. Siz de bizim gibi yolculuğu İstanbul’dan yapacaksanız otobüs tercih edebilirsiniz maddi sebeplerden ötürü.

Eğer otogarda inerseniz hemen çıkışta on dakikada bir minibüsler Ayvalık’a gidiyor. Yol da maksimum 15-20 dk sürüyor. Ayvalık’a ulaştık artık gezilecek yerlere geçebiliriz.

Ayvalık’ta gezilecek yerler

1- Sarımsalık plajı: Bir takipçimiz ‘çok pis bir plaj bir kere gittim bir daha asla’ diye mesaj attı bizim Sarımsaklı plajı paylaşımlarımıza istinaden. Ancak biz gittiğimiz zaman sezon sebebi ile ne kimse vardı ne de pisti. Çok güzel bir plaj bana kalırsa. Kum olması güzel ve upuzun. Ancak suyu inanılmaz soğuk. Ben ayaklarımı biraz soktum ama yazın da aynı oluyormuş soğuk bir denizmiş. Sarımsaklı Plajı’na gitmek için ise Ayvalık’ta minibüslerin güzergahı var. Binip yarım saatlik bir yolculuktan sonra Sarımsaklı Plajı’na ulaşabilirsiniz.

2- Şeytan Sofrası: Sarımsaklı Plajı’ndan ayrıldığınız zaman bir yerde nerde olduğunu bilemiyorum henüz sezon açılmadığı için başlamamış ama Şeytan Sofrası’na servisler gidiyormuş. Biz taksi ile gittik. Çok uzak değil. Ama doğanın içinden güzel bir yoldan biraz gidiyorsunuz. Tepeye tırmanıyorsunuz. Taksi gidiş geliş 50 tl alıyor. Şöyle ki sizi bırakıyor tepeye, gidiyor. Ardından ne kadar kalacaksan kalıyorsun artık dönmeye karar verince verilen numarayı arıyorsun ve taksici geliyor sizi alıp Sarımsaklı’da istediğiniz yere bırakıyor. Buradan bir minibüse binip ya da halk otobüsüne binip Ayvalık merkeze gidebilirsiniz. Şeytan Sofrası Tepesi’nin manzarası cennetten bir parça gibi. İnsan bu güzelliklere sahip bir ülkede yaşadığı için çok mutlu oluyor. Midilli Adası’nı ve diğer Yunan adaları da manzara dahilinde. Sol tarafta kalan çay bahçesi tamamen doğal ortam yeri. Ancak Şeytan Sofrası yeri bütün manzarayı insanın ayaklarının altına seriyor. Mecazi anlamda demedim. Gerçek anlamda diyorum.

3- Ayvalık merkez ara sokakları: Biz neler gördük ara sokaklarda. Çok güzel bir merkezi var ve çok güzel ara sokaklarda hediyelik eşya atan yerler var. Fiyatlar da çok abartı pahalı değil. Genel itibari ile ben Cunda’da Ayvalık’ta da uçuk yerler görmedim.

4- Cunda: Cunda Adası yazım için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz. Bütün detaylar bu yazımda.

Öneri: Cunda’da Gezilecek Yerler


Ayvalık’ta ne yenir?

1- Ayvalık Tostu: Ben üniversiteyi Konya’da okudum orda bir Ayvalık tostu yapan yer vardı. Harika yapardı onun gibisini Ayvalık’ta da bulamadım ama bir  büfede yedik. Çok acıkmıştık ki güzel gitti.

2- Damlasakızlı kurabiye: Ayvalık’ta en çok göreceğiniz şey damla sakızı. Her şeyin damla sakızlı olanı makbul. Ama aroma o kadar güzel ki. Ben damla sakızı severim. Siz de seviyorsanız beğenirsiniz. Ama sevmiyorsanız da tadına bakın. Damla sakızı aromasını hiç böyle doğal olarak tatmamış olabilirsiniz.

3- Damla sakızlı dondurma: Bu aromada kurabiye gibi harika ve yenilmesi gereken bir tat. Biz Cunda’da yedik. Pöfektööö…

4- Lokma tatlısı: Bunun sebebini bilmiyorum ama nedense lokma tatlısı burada çok meşhur. Bizim İstanbul’da her yerde mısır simit var ya onun gibi herhalde bilen var ise yorumlara belirtsin. Her yerde lokma tatlısı var. Ama bu yeni çıkan lokma tatlıları gibi çikolatalı değil sadece lokma tatlısı. Dileyenler bir güzel yiyebilir dostlar. Afiyet olsun bizim yerimize de yiyin.

Şeytan Sofrası Tepesi’nin hikayesi nedir?

Böyle konularda biraz değil baya meraklıyımdır. Biraz biliyordum ama bu tepenin hikayesini. Orda bir adama sordum. Neden buraya Şeytan Sofrası Tepesi demişler diye. Adam anlattı sağ olsun dedi ki ;

Şeytan Sofrası Tepesi’nde bir ayak izin olduğuna inanılan çukur var. Bu çukurun oluşma efsanesi şöyle; Zeus’un süt annesi İda , Zeus’a zarar vereceği gerekçesiyle Şeytanı kovar. Üç ayaklı olduğuna inanılan şeytanın bir ayağı İda dağı eteklerinde, bir ayağı Midilli adasında, bir ayağı da Şeytan sofrasındadır.

Şeytan Tepesi denilen yer zamanla nasıl Şeytan Sofrası Tepesi oldu derseniz onun hikayesi de şöyle ;

1500’lü yıllarda Osmanlı egemenliğindeki Ayvalık yöresinde Rum’lar yaşamaktadır. Kilise tarafından kovulan Pelenelope adında bir Rum buraya yerleşir. Yalnız başına yıllarca bu tepede yaşamıştır. Bir sene yaşanan ağır bir kuraklık sonucu, halk bunun Kiliseye karşı gelen Pelenelope yüzünden olduğu sanarak onu öldürmek için toplanarak tepeye gelirler. Pelenelope halka çok zengin bir sofra hazırlar. Kuraklık yüzünden aç olan halk, sofrayı görünce Pelenelope’yi unutup yiyeceklere hücum eder. Pelenelope kaçarak kurtulur.

Bu hikâyeyi daha önce de duymuştum. Ama bu kadar detaylı anlatımını orada dinledim. İşte denildiği gibi tepede bir çukur var. Bu çukur ayak izine benziyor. Ancak bu efsaneler doğru mu bilinmez. O yüzden gittiğinizde o çukura beş kuruş atmak gibi saçma sapan işlere karışmayın. Manzaranın güzelliği her şeyin ötesinde olduğu için manzaranın keyfini çıkartmak daha güzel olacaktır.

Ayvalık yazım bu kadar. Sizin de Ayvalık’a dair deneyimleriniz var ise burada yorumlarda paylaşmanızı isterim. Bir kez daha gideceğimiz harika bir gezi oldu. Kendi adıma bol manzara ile enerji deposu yaptım. Bütün yaz kullanabilirim ama gideceğimiz yerler daha bitmedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz