Osmanlı Diyarı: Edirne

0

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Tekirdağ’ın kuzeyinde yer alan Edirne yıllar boyu Osmanlı başkenti, 18. yüzyılda ise Avrupa’nın en büyük yedi şehrinden biri olmuştur.100 yıl kadar bir süre Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olması buradaki tarihi ve mimari açıdan birçok önemli yapının olma sebebidir. Edirne, camileri, dini kompleksleri, köprüleri, eski pazar yerleri, kervansarayları ve saraylarıyla yaşayan bir müzedir.

Edirne’ye nasıl gidilir?

Edirne İstanbul’a yaklaşık 240 km mesafede bulunuyor. Özel araçla Avrupa yakasından 2.5, 3 saatte ulaşılıyor. Özel araç dışında ulaşım için 2 seçenek bulunmaktadır; 1. Seçenek Harem ve Esenler otogarlarından kalkan otobüsler, 2. seçenek ise halkalı istasyonundan tren ile ulaşım.

Edirne’de gezilecek yerler

Selimiye Camii

2011’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Selimiye, ‘Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ikinci Osmanlı eseri olma özelliğini taşıyor. Bu ihtişamlı yapı çoğumuzun bildiği gibi Mimar Sinan’ın ‘Ustalık Eseri’dir. Yapımı 8 yıl süren cami, inşaatı tamamlandığında Sinan, rivayetlere göre 90 yaşındaydı. Bu arada caminin yapılmasını II. Selim ister ancak ibadete açıldığını ölümü sebebiyle göremez. Caminin Edirne’de inşa edilmesindeki sebep ise şehrin konumu ve İstanbul’da bu büyüklükte bir camiye ihtiyaç olmamasından kaynaklanıyormuş.

Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters bir lale motifi göze çarpar. Rivayete göre, caminin inşa edileceği alan önceden bir lale bahçesidir. Ancak bahçenin sahibi burayı satmak istememiştir. En sonunda camiye bir lale motifi konulması şartıyla arsayı satmıştır. Mimar Sinan da lale motifini “ters” olarak yapmıştır. Lale motifi bu arsada bir lale bahçesi olduğunu, ters olması ise sahibinin tersliğini temsil etmektedir.

Türk İslam Eserleri Müzesi

Konum olarak Selimiye Camii bitişiğinde bulunmaktadır. 4 kenarı boyunca uzanan galerilerin kenarına dizili halde uzanmaktadır. Galerilerde Edirne’deki mimari yapılardan elde edilen yapım, tamir ve onarım kitabelerine, Edirne evlerinde rastlayabileceğimiz mimari detay örneklerine yer verilmektedir. Müzenin iç avlusunda ise çeşitli Osmanlı mezar taşı örnekleri bulunur.

Üç Şerefeli Cami

Osmanlı yapılarıyla ünlü Edirne’de ziyaret etmeniz gereken birçok cami mevcut ve bu camiilerin konumu birbirine yakın olduğu için yürüyerek gezmeniz mümkün. Bunlardan biri de Hükümet Caddesi’nde yer alan Üç Şerefeli Cami. Caminin yapım tarihi net olmamakla birlikte bazı rivayetlere göre 1400’lü yılların başına uzanıyor. Dört minaresi olan caminin adı diğerlerinden daha yüksek ve üç şerefeli olan minaresinden geliyor.

Eski Camii (ULU CAMİİ)

Selimiya Camii’nin karşısında bulunmaktadır. Konum olarak merkezi bir noktadadır. Camii hattat örnekleriyle ön plana çıkar.

II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Burada Osmanlı zamanında sağlık hizmetlerinin, tedavilerin hatta cerrahi müdehalelerin nasıl yapıldığı mum heykeller ile canlandırılmıştır. İçeriye girdiğiniz andan itibaren duyacağınız ney sesinin size inanılmaz derecede huzur verecektir.

Müzenin avlusunda ağaçla sarmaşık bulunmakta;önündeki bilgilendirme tabelasından bu ağacaın hikayesini okumanızı tavsiye ederim.

Öğrenci ücretsiz,tam 5 tl ücretle ziyaret edebilir. Müze kart geçersizdir.

Saraçlar Caddesi

İstanbul’un İstiklal Caddesi gibi şehrin merkezindeki araç trafiğine kapalı ana cadde olan Saraçlar Caddesi Edirne’de gezilecek yerlerin başında geliyor. Sağlı sollu dükkanlar, kafe ve restoranlardan oluşan caddenin tam ortasında aşıklar çeşmesi bulunuyor.

Ali Paşa Çarşısı

Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıla kadar olan döneminde Edirne, çarşı ve hanlar bakımından en zengin ve gelişmiş illerden biri olmuş. Bu çarşıların en bilinenlerinden ilki de Edirnelilerin daha çok Kapalı Çarşı adıyla andıkları Ali Paşa Çarşısı. Saraçlar Caddesinde bulunan, İstanbul’daki Kapalı Çarsı gibi baharat, züccaciye, giyim gibi bir kapalı çarşıda bulunması gereken dükkanları bünyesinde bulunduran 130 dükkanlı, 6 kapılı bir çarşı burası.


Bulgar Kilisesi

Bulgar Kilisesi

1880 yılında kurulan Sv. Georgi, Edirne’nin Kıyık semtinde, arka sokaklarında küçük bir Ortodoks kilisesi. Kurulduğundan bu yana aynı ailenin üyeleri papazlık yapıyor. Kilise hem ibadete hem de ziyarete açık.Ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

Büyük Sinagog

Avrupa’nın en büyük, dünyanınsa üçüncü büyük sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu görkemli yapılardan biridir.Edirne Büyük Sinagogu, şehirde yeterli cemaati bulunmadığı için İstanbul gibi büyük şehirlerden gelenlerce özel günlerde ibadet için kullanılıyor. Halkın ziyaretine de açık olan sinagog zaman zaman kültür-sanat aktivitelerine ev sahipliği yapıyor.Ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Karaağaç

Karaağaç, Edirne’nin güneybatısında, şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bir mahalle. Tunca ve Meriç Köprüleri geçildikten sonra ulaşılan Karaağaç şehirden nispeten uzak oluşu, kendine has mimarisi, doğası ve insan dokusu ile ayrı bir yerleşim, başı başına bir köy havası taşıyor. Bisiklet kiralayarak güzel bir şekilde bu yeri keşfedebilirsiniz 🙂

Ziyarete açık olan istasyondaki tren ve raylar arasında gezmek ve fotoğraf çektirmek için güzel yerlerden biri.

Lozan Anıtı

Lozan anıtı ile Karaağaç’ın tekrar Türk topraklarına kazandırılmasını ve Lozan antlaşmasında kazanılan diplomatik zaferi simgeler.

Beton çember birliği, genç kız figürü estetik,zerafet ve hukuku,kızın elindeki güvercin barışı,diğer elindeki belge ise Lozan ant sembolize eder.

Rüstempaşa Kervansarayı

Günümüzde otel olarak hizmet verdiği için ziyaret etmek mümkün değil.Dış yapısını görmek isteyenler için merkezi bir yerde bulunmakta Selimiye Camii’sine 10 dk yürüme mesafesindedir.

Edirne’de kesinlikle görülmesi gereken yerler

Meriç Köprüsü

Karaağaç tren istasyonu

Adalet Kasrı Kulesi

Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Müzesi

Selimiye Arastası

Ayçiçek Tarlaları

Lavanta Tarlaları

Benim gördüğüm lavanta tarlası Karaağaç’ta bulunmaktadır.

Kent Ormanı

Barış Parkı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz