Kuzey Vietnam Gezi Rehberi: Kuzey Vietnam’da Gezilecek Yerler

1

Robin Williams ‘ın keskin nidalarında GoodMorning Vietnam sözlerini duyduğumuz film sahnesinde ilk merakımız başladı. Neden Vietnam ? Sonra araştırdıkça daha da arttı. Vietnam Savaşı, Napalm Bombası, Komünist Ülke, Kafaya takılan şapkalar, Çılgın trafik derken bir baktık Kuzey Vietnam denilen bir yer de varmış.

Çok yeşil, Çok görülesi , Saatlerce hatta günlerce gezilebilecek hatta konaklanabilecek. Bu yüzden haydi planımıza Kuzey Vietnam ile başlayalım dedik. Sonrasında Savaş , Orta Vietnam , HO Amca ve sevdiklerini de görürüz. Bu yüzden bu uzun ve ince Ülke için maceramıza Kuzey Kısmından başladık. Vietnam için çok fazla anlatılacak anı olduğu için , şimdilik kuzey Vietnam ile başlamak en iyisi.

Kuzey Vietnam , Kalınacak Homestay evler, gezilecek pirinç tarlaları , yenilecek sayısız ve farklı lezzet , Naif utangaç ama bir o kadar güleç ve mutlu insanları ile tamamen sizleri farklı bir dünyaya ışınlıyor. Her ne kadar Kuzey kısım desek dahi, bu rota bile aslında çok çok uzun.. Planımıza 4 farklı destinasyon (PuLong , Mu CangChai, Sapa, Ha Giang) ile başlasak dahi , kısıtlamaya giderek bu sayıyı iki’ye düşürüp bu şekilde yola devam ediyoruz.

Mu CangChai ve Sapa .Tabiki de bu yeşil ve güzel yerlere ulaşabilmek için sistematik kaos’un işlediği bir başkente Hanoi’ye inmemiz lazım.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Hanoi’de gezilecek yerleri başka bir yazıda ele alacağımız için şimdilik Hanoiden Mu CangChai’ye doğru yola koyuluyoruz.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Mu CangChai için katedeceğimiz mesafe  320 Km. Araç ile yaklaşık 7 Saat. Fazla zamanınız yoksa, Hanoi den 2-3 günlük turlara katılarak hızlı bir rota çıkarabilirsiniz. Ancak bizim gibi 10 gün gibi orta şeker bir süreniz var ise, lokal bir rehber ile anlaşıp planladığınız yerlerde geniş zaman harcayabilirsiniz.

Bizim Kuzey Vietnam’ı gezmek istememizin nedeni tam olarak hasat mevsimi ve tüm renkleri (Yeşil, Altın sarısı ve Kahverengi) bir arada görüp, güzel fotoğraflar çekebilmekti. Bu yüzden Eylül ortasını seyahatimizin başlangıcı olarak seçtik. Genel olarak Nisan ve Mayıs aylarında ekinler ekilip, Eylül ayına kadar hasatların büyümesi bekleniyor.

Eylül ortası ile Ekim ayı sonuna kadar ise yemyeşil olan hasatların altın sarısına dönmesi ve hasat zamanı başlıyor. Bu Yüzden Kuzey Vietnam için planlarınızı beklentinize göre oluşturun. Muson yağmurları ortasında gelip , ıslak ve mutsuz bir şekilde dönmek istemeyeceğinizi düşünüyoruz.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Hanoi ve Mu CangChaiyol’u boyunca LimMong , Tu Le ve adını hatırlayamadığımız sayısız köyün yanından geçiyoruz. 300 Km boyunca geçtiğimiz viraj ve km sayısını hiç önemsemiyoruz. Çünkü yol boyunca karşımıza çıkan yemyeşil tarlarlar, el sallayan çocuklar , yolda durup tadına bakılan sert Vietnam Kahveleri kesinlikle deneyimlenmeli.

Ama LimMong köyünü gören seyir tepesinde yenilen Pho Yemeğinin tadı hala damağımızda. Pho,  Noddle ile beraber sunulan , sebzeli bir Vietnam çorbası. Dilerseniz tavuk, dilerseniz et ile tatlandırabilirsiniz. Ama Vietnam için bir klasik.

Hatta Papaya adlı bir dükkanda bu yemeğe özgü Pho Metal Jacket t-shirtleri satılıyor. Nereden mi ilham alınmış. Tabiki de Full Metal Jacket.

Kalabalık tur yerine , spesifik bir plan yapmanın keyfi burada ortaya çıkıyor. İstediğiniz yerde , dilediğiniz şekilde vakit geçirebiliyorsunuz. Sağlam bir öğle yemeği sonrası, yeşillerin yer aldığı virajları dönerek Mu Can Chai’ye doğru yol alıyoruz. Tabi yolda yer alan en geniş, en güzel manzaraya sahip Viraj dan geçmeyi ihmal etmiyoruz.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

KhauPhaPass, eğer vaktiniz var ise burada durup , Yamaç paraşütü yapmayı ihmal etmeyin. Yemyeşil bir doğanın üzerinde süzülmek harika bir deneyim. 7 saat boyunca açıkçası sıkılmıyorsunuz. Çünkü manzara sürekli değişiyor. Yemyeşil bir uçurum kenarından geçerken bir anda kocaman bir şelalenin yanına geçiyor ve yola devam ediyorsunuz.

En sonunda CangChai şehir merkezine varıyoruz. Merkez de nüfus çok az olsa da çevreye yayılmış sayısız köyün bulunduğu dağlar arasında bulunan ve altın renkli tarlalarla çevrili yeşilin her rengine sahip küçük bir kasaba. Bölgede yaşayan en kalabalık halk Hmong Etnik grubuna ait.

1960 Yıllarında Hmong halkı Çin tarafından baskı altına alınmaya başlanınca Vietnam, Laos ve Tayland’a giderek yaşamlarını burada sürdürüyorlar.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Mu CangChaiEcoLodge da konaklıyoruz. Yüksek bir tepeye kurulmuş , sayısız Bungalow evden oluşan bu otel , hem yaptığı yerek yemekler, hem 360 derecelik yemyeşil panaromik bir manzaraya sahip olması nedeniyle bizim tercih ettiğimiz bir yer. Yüzüklerin Efendisi filminde Rohan krallığı gibi hakim bir tepeye kurulmuş mükemmel gün batımlarını resmedebilip, huzur için de dinlenebileceğiniz bir yer. Bu Otel de tüm günü geçirmek , dilediğiniz zaman yemyeşil bir manzaraya sahip olacağınız anlamına geliyor.  Sessizlik ve Dinginlik bu otelin en büyük artıları.

Ertesi günü , gitmeyi planladığımız yerlerin başındaçok turistik ve kalabalık olacağını bilmemize dahiMamXoi.Gün batımları burada bir harika oluyor.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Tepe de yer alan bu pirinç tarlası Mu CangChai de görülmesi gereken en önemli yer ve ulaşabilmek için orada yaşıyan yerel halkın motosikleti ile son sürat tepeye çıkmanız gerekiyor. Aksi halde ayaklarınıza ve taban kuvvetinize Allah zeval vermesin.

Önerilen İçerik:  Pashupatınath Tapınağı

Yaklaşık 15 dakikalık motor yolu sonrası , 1600 metre rakımında sanki elle çizilmiş bir pirinç tarlasına denk geliyorsunuz.Bence 1 tüm gününüzü burada geçirin.  İzleyin , fotoğraf çekin ,  hasat yapan köylülere yardım edin , anın tadına varın. Gün batımı sonrası son sürat aynı tepeden aşağıya motosiklet ile inmek tamamen harika.  Tüm günün nasıl geçtiğinin farkına varmıyorsunuz.

MamXoi bizde ciddi mutluluk ve hayranlık uyandırıyor. Ancak otele döndüğümüz zaman yediğimiz lezzetler, Pho Çorbası, Noddle , Spring Role ve BiaHoi Birası hayranlığı farklı bir boyuta taşıyor. Normal koşullarda geçirdiğimiz zaman 1 gün iken , bizde ki izlenimi 1 hafta. Bakalım kahramanlarımızı daha neler bekliyor diyerek sonraki gün için derin bir uykuya dalıyoruz. Ertesi gün için rotamız tabi ki de Lao Cai, zor ulaşılan ama inanılmaz dağ evleri ve manzaralarının bulunduğu, yeşile doyacağınız bir doğa harikası.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Lao Cai gezimiz boyunca hemen hemen hiç kimseye denk gelmiyoruz. Bu doğa’nın bu köylerin nasıl bu kadar yeşil, sakin ve bakir kalabildiği ayrı bir konu olsun en güzeli izlemek , gözlemek ve anın tadını çıkarmak . Lao Cai , Kuzey Vietnam’ın gizli cenneti diyebiliriz. 360 derece çevrenizde döndüğünüz zaman yeşil, koyu yeşil, daha da yeşil renk görüyorsunuz.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Göz alabildiğine pirinç tarlaları , bazıları hasatlanmış, bazıları hasatlanmaya devam ediyor bazıları ise daha benim zamanım var diyor. Günün sonunda ağızlarımız açık , bu yaşandı mı diyerek geri dönüyoruz kaldığımız otele. Sert bir Vietnam kahvesi sonrası , evet şu anda gerçek dünyadayız diyoruz ama her yer hala yeşil.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Sonraki gün hiçbir şey planlamayıp, Mu CangChai de takılmayı düşünüyoruz. Köyler de boş boş gezmek , neler olacağını gözlemlemek tek planımız bu.  Koca bir günü bu şekilde okuldan gelen çocukları , veya işe giden adamları, ekmek yapan kadınları izleyerek geçiyoruz. Aslında sıradan bir gün. Hem de çok huzurlu ve mutlu. Vietnam halkı biraz utangaç, bu yüzden mutlaka fotoğraf çekmeden önce izin alın. Hatta Türkiye den farklı olarak , küçük çocukların kafasını okşamayın. Bu onlar için hoş karşılanmıyor. Ziyaret ettiğimiz okuldaki çocuklara getirdiğimiz hediyeleri verip , Vietnamca ezberlediğimiz 1-2 cümle ile diyalog kurmaya çalışıyoruz.

Ertesi Gün La Pan Tan ve Yan Bai köylerini gezmek üzere ayrılıyoruz. Tabiki de sayısız viraj, her viraj da size el sallayan küçük arkadaşlar, veya sırtında ekin taşıyan köylüler ve bu görüntülerin size artık tanıdık gelmesi harika. İlk etapta size ufak bir gülümseme ile selam veren yerel halk, sizde gereken samimiueti görünce gelip size sarılıyor ve diyalog kurmaya çalışıyor. Şehrin kalabalığından uzak , huzurlu bir diyardasınız.

La Pan Tan , panaromik manzara içi yeşile doyacağınız harika bir köy. Görebildiğiniz üzere yeşil ve Huzur. Belirtmek gerekir ki , Hanoi den katılacağınız turlar içerisin de La Pan Tan ve Lao Caiyer almıyor. Zaman açısından daha çok Sapa tercih ediliyor.  Bu yüzden Kuzey Vietnam için ciddi bir ilginiz var ise, Zaman  bütçe ve iyi bir yol arkadaşı ayırın. La Pan Tan köyünden ayrılarak , Yen Bai’ye geçiyoruz. Burası da tabiki de yemyeşil , huzurlu ve sakin bir köy. Zaten beklentimiz tamamen bu idi.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Yukarıda belirttiğimiz tüm bu yerleri 1 -2 günde görebilir misiniz , zorlarsanız evet ama o anın keyfine varmak imkansız olacağı için cevabımız hayır olur. Biz 6 gün için Mu CangChai ve etrafını gezemedik, bitiremedik ve hala gitmeyi planlıyoruz.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Tabi ki de 6 gün sonunda ayrılık vakti geliyor ve Sapa’ya doğru yol alıyoruz. Burada 3 gün geçirip , tekrardan Hanoi’ye dönüp , Merkez Vietnam’a doğru yola koyulacağız. Sapa Mu CangChai’ye göre daha turistik çünkü Hanoi’ye daha yakın olduğu için tur şirketleri buraya daha fazla önem verip turistleri bu yöne çekmeye çalışıyor. Bu yüzden çok daha kalabalık , daha pahalı bir yer. Ama tabiki de yeşil , Kuzey Vietnam esintilerini içinde barındıran ve görülmesi gereken bir yer.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Sapa için konaklama konusunda kesinlikle Homestay kalmanızı öneririz. Vietnam’lı bir ailenin yanında onların size yedirdikleri , önerdikleri ile bir gece deneyimleyebilirsiniz. Siz misafirsiniz. Unutmayın misafir umduğunu değil , bulduğunu yer.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Ama bulacaklarınız , pirinç rakıları, noddle, tavuklar, spring roller ve söylenen Vietnam ezgileri. Hatta belli bir saatten sonra elektrik kesilip, geceye gaz yağı lambası ile devam edersiniz. Işık yok, internet yok, sadece muhabbet , kahkaha ve anı biriktirmek var.

Fotoğraf: Ernur Guşav Pihava

Ertesi günü kalkıp tabanvay şekilde Cat-Cat köyüne doğru yola koyuluyoruz.CatCat köyünde sergilenen mükemmel dans , Vietnam ezgileri , insanların sıcaklığı sizi orada tutmak için ısrarcı olsa dahi , yola devam etmek gerekiyor.

Yolda kimi zaman yağmur, Sis , Güneş sürekli değişiklik gösterse de bu coğrafya ve doğaya bir defa aşık olunca , alışkanlık yapıyor. Vietnam’ a gelme sebepleriniz arasında belki ilk sırada olmasa dahi , Kuzey Vietnam ve pirinç tarlaları , bir anda ilk sıraya yerleşip  buradan gitmemeniz için sizi uyarıyor. Ama tabiki de her güzel şeyin sonu olacağı gibi , buradaki yeşil, huzurlu , bakir topraklara veda ederek sonraki günlerimizde ne yaşayacağımızı görmek için devam ediyoruz.

Biz Mu CangChaiEcoLodge’u manzarası , lokasyonu ve harika yemekleri için tercih ettik. Bungalow’un hem izole hem de doğa ile iç içe olması , sabah yemyeşil bir manzaraya kalkmanız tamamen harikaydı. Mu CangChaiEcoLodge ve Sapa Home Stay dışında kalabileceğiniz yerler ise  aşağıda ki şekilde. Fikir bizden uygulama sizden diyerek aradan çekiliyoruz.

Sapa , Mu CangChai ikilisinde kocaman 10 gün geçirdik ama Vietnam bize bildiğimiz dışında bir çok şey öğretti. Bakalım daha neler gösterecek , yolumuz uzun ve bakalım kahramanlarımızı hangi maceralar bekliyor.

Kuzey Vietnam’da Kalınacak Yerler: 

Mu CangChaiEcoLodge

Mu CangHomestay

Do GuHomesay

Sapa Homestay

Kuzey Vietnam’da Yemek Yenilecek Yerler :

Pho (Tavuk ,Et , Sebze)

Pirinç Rakısı

Noddle (Dry)

Spring Roll

PadThai

Kuzey Vietnam’da Gezilecek ve Görülmesi Gereken Yerler:

LimMong, La Pan Tan

MamXoi

CatCatVillage& Sapa

Lao Cai

Yen Bai

Kuzey Vietnam Ne zaman Ziyaret Edilmeli?

Eylül 15 – Ekim 15 : Hem Hasat mevsimini görmek , hem tüm renkleri yakından görmek ve yerel halk ile bir arada bulunmak için bire bir.

Diğer Aylar : Bizce gezilir ama yukarıda yer alan aralığı tercih edin.

1 Yorum

  1. Selam, sayfanıza nasıl rastladıysam bilmiyorum ama hem İzmir’de yaşayan hem böyle gezginci bir ruha sahip gençlerle karşılaşmak sevindirici. Bize göre herkes genç şimdi çünkü ben ve eşim 78-80 yaşlarındayız. Vietnam gibi bir macera hevesimiz var ama tur gerekiyor ve siamtur belki uygun olacak. Siz vietnamı tanımak için en uygun hangi bölüm olur acaba? Siz kuzey vietnamı çok güzel anlatmışsınız, biz ne yapalım? Yardımcı olursanız sevinirim, sevgiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz