Korona günlerinde Roma gezi rehberi

2

Yurt dışı gezisi ve İtalya denince akla gelen ilk şehir muhtemelen Roma olur. İtalya’ya gezmeye gelip Roma’dan başlamayanı dövüyorlarmış öyle söyleyeyim:) Benim gibi İtalya’da yaşayan biriyseniz ister istemez her yol Roma’ya çıkıyor ve mecburen bir kaç kere ziyaret etmiş oluyorsunuz. Bu sebepledir ki Roma’yı bir çok kez çok farklı zaman dilimlerinde gezme imkanım oldu.

Roma’yı ziyaret etmek için en güzel mevsim ilkbahar kesinlikle. Kışın kar yağmasa da genellikle soğuk ve yağmurlu bir hava hakim. Yazın ise aşırı sıcak ve nemli. Bir de maalesef İtalya geneli her yerde yazın sivrisinek dolu. Avrupa geneli çevreye zararlı diye ilaçlama yapılmıyor. Benim gibi sivrisineklerin çok sevdiği biriyseniz ve ısırıklara alerjiniz varsa, gezmek biraz zor olabiliyor.  Bu yüzden yaz mevsiminde gidecek arkadaşlar mutlaka birer Autan edinin ve sürekli kolunuza bacağınıza sürün.

Gelelim korona ve gezmek meselesine. Kişisel fikrim korona zamanının en güzel turistik zaman olduğu. Çünkü normalde hınca hınç turist kaynayan tüm yerler bomboş oluyor. İstediğiniz gibi fotoğraf çekip hiç sıra beklemeden her yeri gezebiliyorsunuz. Malum İtalya ilk kovid dalgasından çok çekti, bu yüzden her yerde çok sıkı önlemler alındı. Kaldığımız otelin özel aletlerde her gün dezenfekte olduğuna bizzat şahit olduk. İtalya geneli maske kullanımı her yerde zorunlu. Tüm mekanlar her türlü gereken önlemi almış vaziyette.

Bu yazıda özellikle en son Roma gezimden bahsedeceğim. Roma’ya Ağustos 2020 de gittim en son ve yaklaşık 5 gün kaldım.

Roman Holiday filmi tadında, bu sefer eşim ve ben kırmızı bir vespa kiralayıp tüm Roma’yı onunla gezdik. Vespa olaya ayrı bir güzellik katıyor. Toplu taşıma kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor, gezerken açık hava müzesi hissiyatı veriyor ve en önemlisi park yeri sorunu yok. Kesinlikle öneririm. Vespa (özellikle kırmızısı) tatil kalitesini 100% artırıyor. Günlük kira bedeli 60€.

Roma’da Yeme & İçme Rehberi

  • Carbonara: Roma’nın en en en ama en ünlü yemeği. Kısaca kurutulmuş domuz etli (guanciale), peynirli ve yumurtalı spagetti.
  • Cacio e pepe: Peynirli ve biberli spagetti
  • Carciofi alla giudìa e alla romana
  • İl quinto quarto

Yukarıda yazdığım liste sadece Roma’ya özgü yemekler. Tabiki de İtalya’ya özgü diğer yemeklerin de en lezzetli halini yiyebilirsiniz. Dondurma yemeyi ihmal etmeyin.

Tipik bir İtalyan yemeği şu sırada ilerler: 

  1. Antipasti (atıştırmalık) sonra ardından , caffe
  2. Primo piatto (birinci tabak): Risotto yada makarna türevlerinden oluşan karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler
  3. Secondo piatto (ikinci tabak): Deniz ürünleri yada et/tavuk türevlerinden oluşan protein ağırlıklı yiyecekler
  4. Caffe : İtalyanlar yemeğin üstüne espresso tercih ediyor genelde. Ben bu kısmı genelde pas geçiyorum
  5. Digestivo: yüksek alkol içerikli likörler. Amaro del capo (benim favorim), limoncello, grappa vs arasından seçebilirsiniz

Roma’da Gezip Görülecek Yerler:

Roma’nın kendisi başlı başına bir açık hava müzesi. Şehrin her sokağında her köşesinde muazzam yapılar karşınıza çıkıyor. Üstünden yürüdüğünüz yollar, görüp geçtiğiniz binalar en az bir kaç bin yıllık bir tarihe sahip olabiliyor.

  • Il Colosseo: Kolezyum listemizde ilk sırada yer alıyor. Kolezyumun karşısında ki yoldan (via Nicola Salvi) tepeye çıkıp güzel manzarası eşliğinde fotoğraf çekebilirsiniz.
  • Arco di Costantino: Kolezyumun hemen yanında bulunan ark.
  • Il Foro Romano: Roma forum

  • Il Colle Palatino

(Yukarıda ki yerler hemen hemen birbirine yakın)

  • Il Pantheon: Şort ve kısa kollu ile içeriye almıyorlar bilginiz olsun. Pagan dönemde yapılan muhteşem bir tapınak. Tabi ki sonradan kiliseye çevrilmiş.
  • La Fontana di Trevi: Meşhur aşk çeşmesi
  • Parco degli Acquedotti: Şehrin biraz dışında, zamanında Roma’ya su getirmek için kurulmuş bir yapı. Kesinlikle görülmeye değer

  • Villa Borghese : Gayet güzel kocaman bir park. İçerisinde çeşitli müzeler mevcut. Museo Pietro Canonica’da Atatürk ve sakarya muharebesini anlatan heykeller mevcut.
  • La bocca della verità: Gerçeğin ağzı 🙂 Türkçesi biraz komik oldu. Meşhur yuvarlak taş şeklinde yaşlı adam heykeli. Heykelin ağzı açık ve içine elinizi koyabiliyorsunuz.

Roma Meydanları:

  • Belvedere del Gianicolo: Roma’yı tepeden görebileceğiniz bir tepe. Her gün öğlen 12 de askerler kanon ile atış yapıyor. Görmeye değer
  • Piazza di Spagna: Meşhur İspanyol meydanı. Merdivenlerde oturmak artık yasak
  • Piazza Navona: Ortada harika bir çeşme ve kenarlarda sıra sıra restoranlar olan harika bir meydan
  • Circo Massimo:Kolezyuma çok yakın. Eskiden sirk ve çeşitli gösteriler için kullanılan bir meydan
  • Trastevere : Burası aslında bir semtin adı. Çok güzel restoranlar, barlar ve clublar mevcut. Çok turistik değil daha çok yerel halk burada takılıyor.

Vatikan

Biliyorsunuz ki Vatikan ayrı bir ülke. Fakat giriş çıkışlarda hiçbir kontrol vs uygulanmıyor. Roma’nın bir ilçesi gibi girilebiliyor.

  • La Basilica di San Pietro:
  • I Musei Vaticani: Vatikan müzeleri. Kesinlikle bilet alıp gezip görmeye değer. Normal bir zamanda çok uzun kuyruklar oluyor. Ben ilk seferde 3 saat beklemiştim:) Corona zamanı çok rahat girilebilir bekleme olmadan.
  • La Cappella Sistina: Sistin Şapeli. Michelangelo’ mükemmel sanatı ile büyülenmeye hazır olun.
  • Giardini Vaticani: Vatikan bahçeleri
  • Castel Sant’Angelo: Vatikan’a çok yakın bir kale.

 

2 YORUMLAR

  1. Pandemi öncesi planladığımız Roma seyahatini koronadan dolayı iptal etmek zorunda kalmıştık. Şimdi yazınızı okuyunca keşke gitseydik dedirttiniz ve çok keyifle okudum. Kesinlikle bir rehber olarak kullanacağım önerilerinizi:) en yakın zaman da Roma’ya gitmek için can atıyorum şu an da 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz