Kampa Yeni Başlayanlar İçin Bazı Öneriler

3

Kamp kültürüne yeni başlayanlar için hangi ürünü seçeceği ve nereden başlayacağını belirlemek oldukça muallakta kalan bir konudur.

Her alanda olduğu gibi bu alanda da bilginiz yok ise ilk etapta internet üzerinden araştırma yaparak başlamalısınız. Fiyat ve performans özelliklerini sağlıklı olarak karşılaştırabilmek için hangi ortam ve hava şartlarda kamp atılacağınızı belirlemeniz size büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

Fakat kamp kültürüne adapte olurken maddi açıdan büyük külfetlere katlanmamak adına ilk başta bazı ürünleri satın almalı, bazı ürünler ise kiralayarak yola devam edilmelidir.

Eğer sürekli ve uzun bir süre kamp yapmayı düşünüyorsanız ve maddi gücünüzde buna el veriyorsa, ürünlerin tamamını satın alarak kendinize güzel bir yapacağınız da su götürmez bir gerçektir.

Kamp ekipmanlarını başlıklandırmak ve en önemli özelliklerini sıralamak gerekirse;

ÇADIR

İki dağ yamacının arasındaki göle bakan yeşillikler üzerine kurulmuş olan pembe ve turkuaz çadır

Çadırlar ortam şartlarına göre seçilebileceği gibi ağırlık ve ebatlarına göre de seçilebilmektedir.

Kampinglerden uzakta sessiz ve doğa ile iç içe olmayı sevenlerin seçimi olan dağ tepelerinde, uzun trekkingler sonrasında kurulan kamplarda en az ortam şartları kadar çadırların ağırlığı da büyük önem teşkil etmektedir. Burada fark edecek 300 gram dahi sizin daha az yorulmanızı sağlayarak kamp kalitenizi arttıracaktır.

Çadır seçimi yaparken kıyaslanması ve göz önünde bulundurulması kriterler:

Fiyat-Performans: Öğrenci ve bekar kampçılar tarafından en çok göz önünde bulundurulan kriterdir. Rahat ve konfordan ziyade anı biriktirmeyi ön plana çıkaran genç kampçıların sıfır çadır almak yerine temiz ve ikinci el çadır alması kendi bütçelerini daha az sarsarken, mevcut paraları ile daha çok yol kat etmelerini ve daha uzun süre kamp atmalarını sağlamaktadır.

Marka Değeri: Outdoor alanında kendini ispatlamış olan markaların minimum %20 daha yüksek fiyatla sattığı ve tartışmasız piyasadaki sıradan ürünlere nazaran çok iyi olan ürünlerdir. Kış ve extrem iklim şartlarında tartışmasız tercih edilmesi gereken ürünlerdir. Nisan – Eylül arasında sıcak yerlerde ve Türkiye’de kamp atacak amatör kampçılar bu ekipmanları gereksiz pahalı bulsa dahi, bu ekipmanlar sabah uyandığınızda çadırınızın içerisinin cadı kazanı gibi kaynamasını da engellemektedir.

Kullanılan Kumaş Yapısı: Kullanılan kumaşın yapısı çadırın en can alıcı özelliğidir. Farklı iklim şartları; nem, kar, çöl sıcağı, rüzgar, zirve v.b. kriterlere göre kullanılan kumaş cinsleri ve yapıları değişmektedir. Bu yüzden ilk olarak hangi şartlarda kamp yapılacağının belirlenmesi oldukça önemli olacaktır.

KAMP GÜVENLİĞİ

Bir göl yakınında yakılan bir ateş ve kampı koruyan bir köpek

Kamp attığınız noktada herhangi bir kamping ya da insan topluluğu yok ise kendi can güvenliğinizi kendinizin sağlaması gerekebilir. Böyle durumlarda can dostumuz olan hayvanlardan destek alabilir ve kendimize bir kamp bekçisi belirleyebiliriz.

Köpekler yaratılışları gereği güçlü koku alan burunları ve iyi duyan kulakları ile bekçilik vazifesini tamamı ile yerine getirebilmek için biçilmiş kaftandır.

Ancak böyle bir dostunuz yok ise güvenliğinizi nöbetleşe uykular ile sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanından en az 500 metre uzakta pişirmeniz ve tüketmeniz kamp alanınıza yabancı canlıları çekmenizi de engelleyecektir.

PİŞİRME VE YEME EKİPMANLARI

Kamp ateşi üzerinde 2 adet yemek pişen döküm tencere

Pişirme ve yeme ekipmanları tamamen kişinin zevkine ve isteğine bağlı bir durumdur. Bu konudaki tavsiyem, 1-2 kamp deneyiminden sonra kendi istek ve önceliklerinize göre kendinize bir ekip ekipman listesi hazırlayarak bunları temin etmenizdir.

Kimisi kamp alanında kendi ekmeğini ve kendi sufflesini yapmak isterken, kimisi için ateş başında marshmallow yemek yeterli olacaktır.

“Kimi kampçı büyük bir balık tutup ayıklamak isterken, kimisi evden yumurta getirip bir tavada onları yapacaktır.” Bu yüzden bu konudaki tavsiye ve önerilerim ekipmanlarınızı sizin belirlemenizdir. Fakat olmazsa olmaz diyeceğimiz bazı şeylerde var.

Bunlar; balta/testere, ateş yakmayı sağlayacak bir düzenek, su matarası ya da bardak, bıçak, döküm tencere/tava, ızgara.

ÇADIR İÇİ EKİPMAN VE AKSESUARLAR

Kahverengi bir çadırın içerisinden ormandaki kayalıklara bakış

Çadır içerisinde kullanılacak ekipman ve aksuarlar genellikle ısıl yalıtımı amaçlayan şeylerdir. Örneği uyku tulumu kamp yapacağınız bölge ve mevcut mevsim şartlarına göre değişiklikler göstermektedir.

Çadırın içerisinde ısıl yalıtımı sağlamak için kullanacağınız mat ve benzeri malzemelerde yine farklı iklim şartları; nem, kar, çöl sıcağı, rüzgar, zirve v.b. kriterlere göre seçilmelidir.

Aksesuarlar kısmında da yine zevk tamamen deneyim sahibi kişiye bırakılmalıdır. Kimi kampçı için navigasyonlu yön saatleri, sis ve acil durum bildirici elektronik cihazlar vazgeçilmez olsa da kimisi için 1 çadır ve 2 sandalye yeterli olacaktır. Bu yüzden aksesuar ve ekipman kısımları deneyim sahibinin zevkine göre şekillenmelidir.

Eğer kamping harici bir kamp yapmayı planlıyorsanız size sadece bazı önerilerim olacaktır. Bu öneriler kişisel deneyimlerim sonucunda elde ettiğim bazı maddelerdir. Bu maddeler,

  • Gittiğiniz yeri bir yakınınıza mutlaka bildirin.
  • Üşümenizi engelleyecek kıyafetler seçin.
  • Seçtiğiniz kıyafetlerin waterproof olmasına dikkat edin.
  • Yaralanma ve sakatlanma durumları için yanınızda mutlaka acil durum çantası bulundurun.
  • Debisi ve derinliği aniden yükselebilecek olan (barak kapaklarına yakın) noktalarda su kenarlarına çadır kurmaktan uzak durun.
  • Kamp güvenliğinizi sağladığınızdan emin olamadığınız durumlarda, mümkün ise nöbetleşe uyun.
  • Kamp alanınıza mümkün olduğunca yiyecek sokmayın. En az 500 metre uzakta pişirin ve yiyin.
  • Acil durum eylem planlarınızı kampçı arkadaşlarınızla paylaşmış olun.
  • Olası bir felaket ya da yırtıcı saldırısına karşı aracınız var ise, ulaşılabilir ve aracınızın önü gideceğiniz yöne gelecek şekilde park yapın.
  • Çadırınızın arkasını koruma maksadı ile kuytu bir yere denk getirmeye çalışınız.
  • Powerbank ya da ışık kaynağınızı su ve nemden uzak tutun.
  • Çadır içi aydınlatmalarınızı uyurken kapatın.
  •  Aklınıza kötü şeyleri getirmeden kampınıza odaklanın.

Kötü ve beklenmedik olaylara hazırlıklı olmak ile sürekli kötü şeyler olacak hissi oldukça farklı şeylerdir. Kendinizi doğaya bırakın o size doğruyu ve huzuru gösterecektir.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz