Instagram konu etiketi yasağından ( shadowban ) kurtulma yolları

46

Her yeni bir algoritmada farklı özelliklere bürünen Instagram’da bazı gizli saklı özellikler de bulunmaktadır.

Instagram tarafından resmi olarak doğrulanmasa da kullanıcıların birçoğunun konu etiketi yasağı ile karşılaştığı bilinmektedir.

Bu yazımızda ise shadowban adı verilen konu etiketi yasağının bir diğer adı hashtagh engelinin ne olduğunu, nasıl kaldırılabileceğini ve kurtulma yollarından bahsedeceğiz.

Konu etiketi yasağı ( Shadowban ) nedir?

En çok karşılaşılan sorunlardan biri olan shadowban, gönderilerinizde kullandığınız etiketlerde görünmemenize verilen addır.

Örnek vermek gerekirse, https://www.instagram.com/p/Bw8yfhWAObQ/

bu gönderide #nevşehir #kapodokya #peribacalari gibi konu etiketlerini hedeflemişim.

#nevşehir konu etiketine tıklayan bir kişi benim gönderimi bu etikette göremez. Bu durumda ne kadar etiket atarsanız atın hiçbirinde görünmeyeceksiniz. Bu durumda ise erişimler ve beğeniler haliyle düşmüş olacak.

Konu etiketi yasağı yediğimi nasıl anlarım?

Bunu anlamak çok basittir. Gönderilerinize az kullanılan bir etiket seçebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse ben kendi markam olan #simdiburadaolsak etiketleri üzerinde deniyorum. Başlıca gönderiler ve En yeniler sekmesi üzerinden en yenilere bakıyorum. Gönderim orada görünüyorsa sıkıntı yok demektir. Ancak hashtag’de fotoğrafım gözükmüyor diyorsanız o zaman bu sorunla karşı karşıya kalmaktasınız.

Bir diğer yöntem ise gönderileriniz üzerinde “İstatistikler” sekmesine tıklayabilir ve paylaşımın en çok nerede görüntülendiğine bakabilirsiniz. Anasayfa, Profil, Diğer, Konu etiketi veya Keşfet gibi sekmeler üzerinden verileri görebilir ve buna göre analiz edebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise online shadowban test siteleri.

Shadowban test adlı uygulama ile konu etiketi yasağında olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Kullanabileceğiniz araç: https://triberr.com/instagram-shadowban-tester

Bu uygulama hashtag engeli sorgulamada en çok kullanılan araçlardan bir tanesi.

 

Username yazan yere kullanıcı adını yazınız ve sorgulama işlemlerini başlatınız.

Sorgulama sonrasında yeşil tik işareti yanıyorsa sorun yok demektir.

 

Ancak kırmızı işaretli uyarı geliyorsa konu etiketi yasağı yemişsiniz demektir.

Konu etiketi yasağının zararları nelerdir?

Her gönderide eğer sadece anasayfa ve profil ziyaretlerinden beğeni alacağınızı düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.

Eğer paylaşımlar keşfete düşmüyorsa beğeni sayılarınız oldukça az olacaktır.

Önerilen içerik: Instagram gönderilerini keşfete düşürme 

Bu nedenle düzgün konu etiketleriyle birlikte beğeni sayısını artırabilirsiniz.

Shadowban konu etiketi yasağı neden yenir?

Eğer paylaşımlarınızda hep aynı etiketleri kullanıyor veya ilgisiz etiketler seçiyorsanız Instagram topluluk kuralları gereği size yasak verebilir.

Bazı etiketler ise yasak yemenize neden olabilir. ( #likeforlike, like4like, like4follow, likeforfollow ) gibi.

Konu etiketi ( Hashtag) yasağı ne kadar sürüyor?

Yasağı yediğinizde 15 gün boyunca etiketlerde görünmezsiniz. İkinci veya daha fazla konu etiketi yasağı ise daha uzun sürebilir. Bu bir ay civarı kadar uzayabilir.

Shadowban’dan nasıl kurtulunur?

– Gönderilerinizde ilgili etiketler atmanız gerekmektedir. Fotoğraf veya video ne ile alakalı ise onları seçmeli ve kullanmalısınız.

Örnek;

 

Görselden de göreceğiniz üzere ben Peribacaları’dan bir paylaşım yaptım ve ilgili birkaç etiketi açıklama kısmına ekledim. Her postta böyle farklı etiketler kullanarak yasak yemenizi en aza indirebilirsiniz.

– Beğeni alabileceğinizi düşündüğünüz konu etiketlerini ilk yoruma yapabilirsiniz. Bu sayede konu etiketlerinde çıkma şansınız artarken yasak yemeniz de azalır.

– Son seçenek ise Instagram şikayet platformu.

Hesabım > Ayarlar > Yardım > Sorun Bildir > Bir Şey Çalışmıyor sekmesini kullanabilirsiniz.

Konu etiketi yasağı yediğiniz anda bu sekmeyi kullanarak sorunu dile getirebilirsiniz. Birkaç gün sonra yasağın kalktığını görebilirsiniz.

Instagram’da düzenli paylaşımlar yaparak kendinize ait hedef kitle oluşturabilir ve marka değerinizi artırabilirsiniz.

Bize shadowban hakkında yaşadığınız sorunları aşağıdaki yorumlar bölümünden yazabilirsiniz.

 

46 YORUMLAR

  1. merhaba benim askeri sayfam var..1 hafta önce 2 videom akıştan kaldırıldı şimdi keşfet ve etiket engelim var bunun yanı sıra takipcimde sürekli düşüyor..Bu durumu nasıl düzeltebirim bana yardımcı olurmusunuz. teşekürler

    • Merhaba,
      Takipçileriniz genel olarak takibe takip olarak geldiyse gitmeleri normaldir. Her gün normal derecede takipçi kaybı da yaşanır zaten.
      Öte yandan konu etiketi ve keşfet yasağınız da mevcutsa en çok etkileşim aldığınız yerlerin önü kapanmış demektir. Yazımızda yazanları uygulayabilir ve bir müddet bekleyebilirsiniz.

  2. Benim sayfam önce yorum engeli ardından etiket engeli aldı. Yorum engelim düzeldi ancak etiket engelim 1 ayı geçmesine rağmen düzelmedi. Ne akdar daha sürer ki. Sorun kısmına da yazdım ancak bir çözüm olmadı.

  3. Merhabalar önerdiğiniz programdan baktığımda sayfada engel yokmuş gibi duruyor yeşil yanıyor ama yoruma bir hashtag yazıp paylaştığımda resmim görünmüyor engelim varmı yokmu anlamadım

    • Merhaba,
      Genelde yasak varsa orada kırmızı gösterir. Yasak konusunu daha net anlamanız için daha az tercih edilen bir etiket seçebilirsiniz. Örneğin fotoğrafın altına #dfmsdfsdf gibi bir etiket atabilir ve çıkıp çıkmadığnıza bakabilirsiniz. Böylelikle daha net anlamış olursunuz

  4. Merhaba ben alakasız hastag kullanıyorum bu sekılde erısımın cok yüksek olıyor begenıde gelıyor baya bir süre sonra azalıyor etkısı ınstagram benı kısıtlıyor galıba hesabım büyüksen ılerlemıyor sanırım alakasız kullandığım ıcın

    • Selamlar, bazen alakasız etiketler kullanmak erişimi artırabilir. Örneğin seyahat etiketlerinde yemek tarifleri etiketlerini kullanmak size ekstra dönüş getirebilir. Çünkü onlar da beğenebilir. Ama dediğiniz gibi bir müddet sonra alakasız olduğu için kesintiler başlıyor. Örneğin ilk zamanlar 50-60K ise zamanla 30 ve daha sonra ise 10 bin gösterim vs alıyor. Hem de güncellemeden sonra etiketler biraz daha az görünür oldu.

        • Kötü olarak etkilemez ama ileriye dönük de bir çalışma olmaz açıkçası. Belirli bir süre sonra zaten daha az göstermeye çalışacak. Amacınız konu etiketlerinden daha çok anasayfa gösterimlerinizi ve keşfeti artırmak olsun.

  5. Hocam öncelikle bende Kapadokya bölgesinde uzun yıllar yaşadım. Bir hesabım var ne olduğunu anlamdığım bir biçimde beğeni ve yorum furyası bitti. Kontol sağladım etiket üzerinde görülüyor. Ama bu düşüş anşden oldu. Yani eskiden bir fotoğrafa 350-400 bazen 4.000 like gelirken şuan malesef 100 le 150 civari. Hesabıma bir bakma şansınız olurmu sorunu anlmak adına?( Oto beğeni çok kullanmadım sadece son zamanlarda beğeniler düştüğü için kulandım ve takipcilerim orijinal 3.500 kişi )

    • Selamlar,
      Gördüğüm kadarıyla 3.460 takipçiniz mevcut. Bu takipçi sayısı ile 4K beğeni almanız ise gerçekten şaşırtır beni. Son güncellemelerden sonra beğeni sayısında ve konu etiketleri gösteriminde herkeste bir düşüş oldu. Oto beğeni ve diğer takipçi sistemlerinden uzak durmanızı önerir ve düzenli paylaşımlar yapmanızı tavsiye ederim.

  6. Merhaba size bir konu hakkında danışmak istiyorum. Gönderilerime @ismailegesasmaz ‘ı etiketlediğim halde onun etiketlendiği gönderiler kısmında gönderim gözükmüyor. Son gönderime ise hiçbir şekilde @ismailegesasmaz ‘ı etiketleyemiyorum. Bu durum 3. Kez başıma geliyor. Birkaç gün sonra geçiyor ama yeni gönderi atıyorum. Bir bakıyorum birkaç gün geçtikten sonra yine son gönderime etiket koyamıyorum. Diğer gönderilerimde etiketi yeniliyorum ama @ismailegesasmaz ‘ın etiketlerinde gözükmüyor. Bir süre beğeni etiketi kullanıp yeniliyordum birde her gönderimde kullandığım hastagimi kullanıyordum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  7. Merhabalar,benim işletme hesabım var ,ürün satıyorum.Birkac hafta önceki gönderilerimde 40.000civari gösterim oluyorken ve bunun çoğunluğu konu etiketleri ile bağlantılı, son gönderilerimde en fazla 3000gosterim oluyor ,konu etiketlerinde neredeyse görünmeyecek kadar az gösterim olmuş görüyorum,hatchtag yasağı alsam kesfette çıkmaz diye düşünüyorum çünkü buarada kesfettede birkaç gösterim olmuş oluyor.Urun sattığım için bu durum yani erişimin az olması sayfayı ve beni kötü etkiliyor.Ne olmuş olabilir yardim ci olabilirmisiniz.isterseniz sayfamida inceleyebilirsiniz zahmet olmaz ise.Tesekkur ederim

    • Merhaba, son zamanlarda herkesin gösterimlerinde düşüşler oldu.

      Konu etiketinden erişim aldığınıza göre herhangi bir yasakta değilsiniz. Ürünleriniz için bir müddet sponsorlu reklam vermeyi deneyebilirsiniz.

  8. Merhaba konumda gönderiler neye göre sıralanıyor acaba?Beğeni sayıma rağmen konumda beni el alta atıyor instagram.Dün fotoğraf ekledim örneğin,100-110 beğenili fotoğraflar önde ortada duruken benim fotoğrafımı en alta koydu.İşletme hesabı kullanıyorum.Konumdan gelenleri göremeiyorum uzun süredir.Buda bir çeşit shadowban mı?Teşekkür ederim

    • Merhaba, açıkçası neye göre sıralandırıyor bilmiyorum ama bunun bir shadowban olduğunu düşünmüyorum. Videolar veya daha ilgi çekici postlar ile bunu deneyebilirsiniz.

  9. Merhaba. Yaklaşık 3 haftadır hastag engelim var. Bütün resimlerdeki hastag sildim.24 saat giriş yapmadım ve hastag olmadan resim paylaştım.ama.hala havuzda görünmüyor resimler.iatatistiklerde konu etiketi 20 kişi görüyor max. Ne yapmam gerekli acil yardım ihtiyacım var

    • Merhaba,

      Hastagleri silmeniz veya diğer işlemleri yapmanız pek bir şey ifade etmiyor artık. Engel öyle bir günde geçebilecek bir türden engel değil. Aynı zamanda 20 kişi bile görüyorsa konu etiketini yasak yoktur. Farklı etiketlerle deneyin bir de.

  10. Merhaba gönderilerime etiket eklediğim zaman, bazı gönderilerin ana sayfada görünüyor, bazı gönderlerim ise ana hashtagda değil, en yenilerde görünüyor. Ana hashtagda göründüğüm zaman etiket izlemeleri yüksek oluyor ama sadece en yenilerde göründüğüm zaman 50-100 arası görüntülenme oluyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bu durum çok ilginçtir ki Repost gönderilerde sorun yaşamıyorum ama kendime ait gönderi paylaşınca hahstaglarda görünmüyorum.Herhangi bir gölge ban yok. Gönderi şikayet ya da spam alınca hashtagda görünmeyebilir mi?Bu işlemi nasıl yapıyorlar? Bunun çözümü nedir? Teşekkürler

    • Evet ya ben de yeni konu etiketi takip edemiyorum 😕 Yeni açtığım hesaptan eski ama hala kullandığım hesabımdaki konu etiketlerini takip ediyordum ama takip ettiğim etiketler çok olduğu için engel yedim şu an ve diğer etiketleri takip edemiyorum. Hesabım gizli, henüz bir paylaşımım yok, arkadaşlarımdan da birkaç tanesini ekledim henüz, takip ettiğim de 90 kişi/sayfa var. Bu engeli nasıl kaldırabilirim acaba? 😞😔

  11. Merhaba her gönderim keşfete düşüyor ama konu etiketi attığım zaman keşfet istatistiklerde yazmıyor.Konu etiketi atılınca keşfete düşmüyor mu gönderi bunun sebebi nedir? Mesela gönderi paylaşmıştım 26 dakikada 6 keşfet vardı bir kaç saat sonra baktığımda keşfet silinmiş onun yerine konu etiketi yazıyordu yardımcı olabilir misiniz?

    • İstatistiklerde hangisi daha fazla olursa onu gösterir. Yani hepsini göstermiyor. Konu etiketi, profil, diğer, anasayfa gibi verilerden en az olanını göstermiyor.

      • Peki son olarak bir şey daha sormak istiyorum.7400 takipçim var hepsi organik ama konu etiketlerini vs saymazsam gönderilerimi 3700 kişi görüyor bunun sebebi nedir geriye kalan 3700 kişi neden görmüyor her gönderimde böyle bir de.Cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

        • Merhaba,
          Algoritma gereği genel olarak 3’te 1’i kadar kişi görür gönderilerinizi. Eğer etkileşim alırsa daha sonra diğerlerine de yavaş yavaş açılıyor. Mantık bu şekilde işliyor. Yani 1 milyonluk sayfaların da hepsi görmüyor. Bu şekilde düşünebilirsiniz.

  12. Merhana lütfen bana yardımcı olun. Like4like uygulamasından denemek amaçlı otomatik beğeni yaptım 1 kereye mahsus akabinde sürekli sistem topluluk kural ihalili hatası verip benim şifre yenilememi istiyor hesabımdan çıkış yaptırıyor. Uygulama bağlı değil çıktım ama hala sorun devam ediyor ne yapmam lazım? İkinci sorum yeni hesap açtım ama yeni hesapta reels gözükmüyor. Nasıl reels gözükecek orda? Bu arada instragram uygulamam güncel.

  13. merhabalar, benim analog sayfam var ilk zamanlar etiketlerden bi hayli etkileşim alıyordum fakat son birkaç postta eskiden 200 kişi görüyorsa şuan 15 kişi görüyor shadow ban mi yedim diye şüphelendim fakat o zaman konu etiketinde hiç görüntülenme olmazdı diye düşünüyorum, alakasız etiket de yapmıyorum fakat bazen aynı etiketler denk geliyor tabii analogla ilgili, sebebi ne olabilir sizce yardımcı olabilirseniz sevinirim

    • Merhaba,
      Etiketlerin dönemi yavaş yavaş bitiyor gibi. ( Kendi görüşüm)

      Mümkün olduğunca etkileşim alabilecek türden içerikler paylaşıp bir de etiketleri azaltarak deneyebilirsiniz. Keşfete düşme ihtimali artabilir. 15 etiket atıyorsanız 5 etiket atıp bir müddet deneyin. Hemen sonuç vermese de etkili olacaktır. Performansını ölçerek yol alabilirsiniz.

  14. Merhabalar
    Benim gonderilerimde erişim problemi yaşamaya başladım,ve birden oldu.
    İstatistiklerde konu etiketj ve keşfet kısmında 30000lerw yakın oluyordu ürün satıyorum ben,simdi 15 lerde kalıyor, inanılacak gibi değil, bir türlü çözüm bulamadım yardımcı olurmusunuz

  15. MERHABALAR , instagramda konum etiketi altında paylasılan gönderileri görebiliyorum ama konumda paylasılan hikayeleri göremiyorum nasıl düzeltebilirim. Yani örnek olarak arama kısmına bebek yazıp konumda arattıgımda gönderiler gözüküyor ama hikayeler gözükmüyor yardımcı olur musunuz ?

  16. Merhaba işletme hesabımdan gönderi paylaşımı, altına da açıklamasını yazıyorum. Sıra hasctag lere geldiğinde birkaç hasctag ten sonrasını kabul etmiyor. Bunun hedeni ne olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yapınız
Lütfen adınızı giriniz